Szerző:
Bánóczy Zoltán

Zanza:


Garázsfejlesztőknek a Google
Bánóczy Zoltán - 2006.11.26. 16:02

A hétfő esti webisztános skypecast* témáinak egyikéhez egy gondolatsor: garázsfejlesztések (GF).

A szintén a témák között szereplő mashupot itt és most nem értinteném, azt adoptációnak (integrációnak, remixnek) gondolom, azaz nem olyan invenció-jellegűnek, mint ahogy a fejlesztést, mint tevékenységet per definitonem értem. Mindazonáltal még egy jól dokumentált API-ból sem könnyű kiválóan teljesítő, magas kvalitású mashupot összehozni - abban is jóval több van szimpla sportértéknél.

A garázsfejlesztés a legjobb. A garázsfejlesztés csapatot feltételez. A garázsfejlesztők az eredményt célozzák, nem a számla kiállítását. Van valami idealizmus, szépség az ilyen projektekben. Talán ez a sikerük titka is. Már ha van: sikerük és titkuk.

Az, hogy mely GF tud egy kis tőkét felszippantani, hogy startupról beszélhessünk - üzleti értelemben -, nem feltétlenül egzakt szakmai feltételek teljesítésén múlik. Vannak azonban szerintem megkerülthetetlen ismérvei:

  • az alapötlet kiváló megvalósítása
  • szilárd csapat
  • folyamatos fejlesztés
  • önámítás (wishful thinking) teljes hiánya


Az alapötlet erősségétől függetlenül már az átlagos színvonalú megvalósítás sem elég arra, hogy 1-2 évre előre tervezve-tekintve valami nagyot, valami zúzósat építsen egy csapat. Amely csapat, ha túl sűrűn váltogatja tagjait, a reakcióképességét csökkenti. Mindemellett az új tagok folyamatos ’utánképzése’ hátráltatja az alapvető fejlesztéseket, rádolgozásokat. Mindezek megléte sem lehet azonban garancia a sikerre, ha a szakszarűen és pontosan mért adatok - mit is mérünk? - tanulságai nem épülnek be a döntésekbe.

És hogy a startup-téma hogy kerül ide? A piacraigyekvő szolgáltatásnak hasznos jóban lennie a Googlével: szereti és segíti ugyanis a friss dolgokat.

* Gyertek sokan, hátha kitalálunk valami okosat.


A bejegyzés trackback címe:

https://seo.blog.hu/api/trackback/id/tr9619223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása