Szerző:
Bánóczy Zoltán

Zanza:


Keresőoptimalizálásiversenyelmélet
Bánóczy Zoltán - 2007.09.14. 11:44

Sokszor felszólaltam és mindaddig fel is fogok a keresőoptimalizálási versenyek ellen, míg azokat nem sikerül tökéletesen leválasztani az élő Googléról, legalább, mint a Tisza-tavat az élő Tiszáról.

A legfontosabb feladat az volna, hogy ne fordulhasson elő az, ami a két keresőmarketing versenynél már megtörtént, jelesül hogy irreleváns versenyoldalak kerüljenek az első két oldalra, életszerű keresésekre - ami a Google rombolását jelenti (ami, ha angol (amerikai) méretben és relációban történt volna, hát a versenyt ott az döntötte volna el, ki kap kevesebb büntetőpontot a Googlétól).

Ennek legegyszerűbb megoldása az lehet, ha „létező” szavak használatát nem engedélyezi az adott versenykiírás. Egy előre definiált fix (párezer darabos) szókészlet felhasználást engedélyező feltételrendszer jelentősen csökkentené a teleszemetelés lehetőségét.

A dolog akkor lenne vegytiszta, ha a linkelést is tiltaná a szabályzat olyan oldalakról, melyek bár a versenybe nem nevezettek, de „létező” szavakat is tartalmaznak. Ez ugyan kizárná annak a lehetőségét, hogy a versenyt az döntse, hogy kinek van nagyobb portfoliója, de lehetővé is tenné egy-egy versenytárs kipöccintését azzal, hogy becsempészi valaki a linkjét egy „létező” oldalra.

Még ha ezt a problémát sikerülne is megoldani, jön a következő: a párfős Hungarian SEO Allstarz előveszi a ládafiából az elmúlt évek saját fejlesztéseit (fejenként 3-4 komolyabb darab), FindAndReplace-elget vele pár napot, aztán „ledobja az atomokat”. Még ha feltételezzük, hogy az élő találati listákat nem is szemetelik tele, akkor is zűrös: többmillió fiktív oldallal dobnák meg a .hu alatt jelenleg indexelt oldalak nyolcmilliós számát. Nem várható el a Googlétól, hogy ezen ’úri huncutsághoz’ gépidővel, tárolókapacitással asszisztáljon.

Egyelőre úgy tűnik, el kell fogadnunk, hogy SEO-piac új szereplőinek játéka maradhat csupán ez; gyermekhomokozó – ahol ez ember csak azért hagyja rombolni a gyereket, mert a homokvár azért mégse az otthoni Zsolnay-készlet.



+ UPD1 200709151220: Versenynyertes kifejt

Postjának állítása:
"Pedig aligha róható fel a szekerceárusnak, ha a fejsze és a szekerce szavakra élen akar állni a keresőkben!"

Valóban, nem róható fel. Csak neki PPC kell, és nem SEO. Egyáltalán nem biztos, hogy amit a megrendelő akar, azt egy SEO-nak végre is kell hajtania.


+ UPD2 200709151247: SEO-versenyzők egyesüljetek




Kapcsolódó:


A bejegyzés trackback címe:

https://seo.blog.hu/api/trackback/id/tr14165228

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Invalid Click :: SEO Blog | Hungarian SEO allstarz 2007.10.10. 10:05:33

[...] Nem hagyott nyugodni ez a post: Keresőoptimalizálásiversenyelmélet [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klíma Király · http://www.szegedklima.hu/ 2007.09.14. 17:58:12

Szia!

Nem tudok mit hozzáfűzni.

Butaság az egész verseny, haszontalan tartalom van így is elég. A Google meg azt(is) eszi a helyett hogy friss _tartalmakat_ elemezne mesterséges intelligenciával vagy akár humán emberekkel. A pénze meg lenne hozzá, csak az akaratot nem látjuk még.

Longhand · http://longhand.hu 2007.09.16. 20:09:40

A verseny éppen úgy lenne igazi, ha valódi "nehéz" szavakra menne a játék, ugyanis steril környezetben (ismeretlen semmivel nem releváns kifejezéseknél) szerintem sokkal inkább működik a google link bombing, mint egy erősen kompetitív kifejezésnél aminek már története van.
Persze ez meg más okokból lenne hátrányos, amiket fent leírsz.
Nem vagyok a híve én sem az ilyen versenyeknek, de ha azt a feladatot kapnám, hogy szervezzek egyet, akkor egy szabály amit a hagyományos SEO versenyektől eltérően alkalmaznék:
nem az lenne az első, aki jó időben ér a célba, hanem a verseny egész ideje alatt átlagolt helyezések hoznák a végeredményt (tehát az nyerne aki legtovább volt a verseny folyamán a találati lista élén).
És a verseny időtartama lenne 8-12 hónap.

Longhand · http://longhand.hu 2007.10.19. 22:07:09

Egyébként meg, tudod milyen szóra lenne a legkorrektebb keresőoptimalizálás versenyt kiírni úgy globálisan?
És aki nyert vele, annak elismerés tényleg :)

Tipp? :)

Longhand · http://longhand.hu 2007.10.20. 08:43:24

No-no.
GOOGLE.
Tessék a Google szóra keresőoptimalizálni :)

Bagi Zoltán 2007.11.12. 10:48:06

Szia Bano!
Mi még nem ismerjük egymást, bár gyakran jövök feléd, nézegetem van-e valami új a nap alatt, vagy még mindig a "Keresőoptimalizálásiversenyelmélet"-nél tartunk. Longhand blogján készült erről az oldaladról egy bejegyzés, ahonnan kiváló írásokra lehetett elnavigálni.

Gondolom sejted miért, de ez a poszt annyira nem áll közel a szívemhez (Lobo ide, vagy oda).

Ha van egy kis időd, légyszíves tegyél meg nekem egy szívességet nekem és írjál valami izgalmasat.
Előre is köszönöm!

jazzbery 2007.11.13. 16:08:11

Sziasztok Seo All-sztárok!

Itt olvasatom szerint önbizalomban senki nem szenved hiányt. Lehet hogy be kellene dobni azokat a rejtett fegyvereket, úgynevezett "atomokat". Egyébiránt, szót ejteni e-témáról, ilyen fokon, ugye ez nem webszennyezés?

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2007.11.13. 16:54:21

jazzberry,

Nem igazán értem mire gondolsz. Kibontanád?

jazzbery 2007.11.13. 17:08:17

Persze!

Valahogy az az érzésem, hogy személyes ellentétet(ket), vetít ki az oldal általánosítva. Szerintem ez nem helyes állásfoglalás egy seo cég részéről. (hozzáteszem, a leírtak nagy részével egyetértek, csak én másképpen fogalmaztam volna, mert nekem a site tartalma túlságosan "ki ha én nem" típusú).

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2007.11.13. 18:02:27

Még most sem igazán értem. Konkretizálnád?

jazzbery 2007.11.13. 18:05:20

Egy oldalról kommunikálunk? Értem én a viccet... :)

jazzbery 2007.11.13. 18:13:13

Több helyen is zavaros nekem ez a topik: "irreleváns versenyoldalak kerüljenek az első két oldalra" miben és miért is irrelevánsak? "életszerű keresésekre" Hogy is van ez? kérnék egy életszerű példát...

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2007.11.13. 18:25:30

jazzberry,

Erről szólt a seo.blog.hu/2006/12/09/utcai_harcosok_kupajara_atombomba poszt. Ott három példát is hoztam. Legtöbbjük már nem él - szerencsére.

Az irreleváns azt jelenti, hogy "villanyszerelő" szóra linkfelhős és pillangószíves versenyoldalak szerepeltek az első találati oldalakon, azaz nem villanyszerelőt, hanem SEO-k gyermekhomokozóját találja az, aki e kifejezésre rákeres.

Hogy mekkora relevanciát mutat a 'linkfelhő seo-verseny' a 'villanyszerelő' kifejezéshez, azt hiszem nem kell külön kifejteni.

jazzbery 2007.11.13. 18:29:33

Egyébiránt, köszönöm a viszonylagos gyors reakciót... és a no bannolást :) ... E.L.-tól ugyanis a fentebb írtakat nem, de figyelmeztetést már kaptam egy bejegyzésemre. No, azóta nem írok... :( Magyarán szólva, télleg (no jó, tényleg) köszönöm a vágatlan és bannolatlan megjelenési lehetőséget Mr. Bano

jazzbery 2007.11.13. 18:51:27

Mint kezdő seo homokozós is tudom, mit jelent az irreleváns kifejezés. Az általad linkelt bejegyzés, számomra más értelemmer bír: "mi történne, ha a hazai nagyágyúk is le-le duplikálnák saját hatalmas szolgáltatásukat" szal. itt nagyágyú meg hatalmas meg efféle minőségjelzők szerepelnek, mely következményeképpen az összes résztvevő, az általad publikált formában, tagjává válik a homokozós klubnak. Esetleg gondolkodtál már azon hogy voltak a versenynek olyan résztvevői is akik csak önmegmérettetésből, vagy épp csak "nincs mit tennem próbáljuk meg" elhatározásból szálltak versenybe?

jazzbery 2007.11.13. 19:32:50

"Utcai harcosok kupájára atombomba..." Rossz példa! :) A profik nem szívesen szállnak harcba, szemtől szembe utcai harcosokkal. Miért is? Esetleg meglepetések érhetik őket? A médiastáb támogatása nélkül kiderülne hogy az atombomba ártalmatlan petárda?

jazzbery 2007.11.13. 19:34:12

No, persze a petárda is lehet ütős fegyver, ha zárt térben robban.

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2007.11.13. 20:11:11

jazzberry,

Lássunk akkor egyb konkrét példát az atomra.

Vegyünk pl. a mostani iranymaygarorszag.hu-t.

FindAndReplace-eljünk vele egy picit: ami 5 betűs szó, az elé szúrjuk be a SEO-verseny szavát.

Ennek eredményeképpen linkfeliratainkon, tartalmunkban kb. jó arányban fog szereplni a gyúrandó szó.

Kérjünk meg pár ismerőst, linkelje meg footerből kw-re párszázezres leindexelt oldalszámú site-okon, esetleg a franko iranymagyarorszagrol is kontetrelevánsan meglinkeltetni.

Ekkor garantálom, hogy az fog előállni, hogy napi 1500-2000 ember érkezik ezekre a zéróinfó, spammy oldalakra.

Senkinek sincs erre szüksége.

jazzbery 2007.11.13. 20:17:25

Furcsaságok: Keresőoptimalizálásiversenyelmélet keresőszóra a google keresőben. nowebszenny tematika.

No comment a webszennyezésről.

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2007.11.13. 20:21:32

A "Keresőoptimalizálásiversenyelmélet", nem létező szó, eleddig legalábbis rajtam kívül más még nem használta.

www.google.com/search?q=keres%C5%91optimaliz%C3%A1l%C3%A1siversenyelm%C3%A9let

Ebből következően vele 'webszennyezést' elkövetni nehéz. :)

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2007.11.13. 20:22:58

Szennyezésről majd akkor beszélhetünk, ha ez az oldal fog feljönni a "villanyszerelő" szóra, mint a SEO-verseny oldalak anno.

Longhand · http://longhand.hu 2007.11.13. 20:23:55

a keresőoptimalizálásiversenyelmélet long tailnek se jó, nincs ember aki használná keresésre, szóval teljesen lényegtelen.
Ami a lényeges, hogy spammereké a long tail keresések java összecrapelt szemét oldalakkal ahogy egy kiutatásból kiderült nemrég (seodigger.com -osok végezték).
Ez a szennyezés.

jazzbery 2007.11.13. 20:24:30

No, persze, vessük be a nagy fegyvereket! De maga a verseny nem erről szólt, és tapasztalataim szerint nem élt senki ezzel a lehetőséggel. Minek is tette volna. Hiszen csak játék volt és véleményem szerint senkinek nem okozott maradandó károsodást. (pszhihiáter, meg ilyesmi... :) )

Longhand · http://longhand.hu 2007.11.13. 20:26:43

Ne adj ötleteket Jazzberrynek, mert meglinkel a katalógus oldalairól jól villanyszerelő anchorral aztán majd nézhetsz! :)

jazzbery 2007.11.13. 20:28:56

Óóó bocsánat, de ez a "villanyszerelő" már izgat egy kicsit. Anno, mint résztvevő követtem az eseményeket, de nem emlékszem ilyesfalyta dologra...

jazzbery 2007.11.13. 20:31:56

:) Hi LongHand (én nem vagyok olyan fajta), szeretek egészségesen vitatkozni, nem spammelek, nem fórumozok, ... ez mostan egy ritka alkalom.. :)

Longhand · http://longhand.hu 2007.11.13. 20:40:56

Tudom, akartam is kérdezni, hogyan érkeztél így nagy hévvel most, nagyritkán webni-n látlak kéthavonta megszólalni :)
Miujság egyébként, rég beszéltünk?!:)

Össze kell hozni egy közös találkozót végre egyszer tényleg ahol jól megbeszélünk mindent személyesen, mindenki jöhetne akit érdekel.

Bano egyébként egy ritka intelligens, jó gondolkodású SEOer, érdemes vele beszélni privátban is, nyitott minden kommunikációra, nem kell baszogatni, hogy leszólta a versenyt, én se vagyok nagyon versenypárti, hülyeségnek tartom hát ez van bocs :)
Leírtam esetleg hogyan lehetne értelme, szerintem.
Persze neked is igazad van abban, hogy egyszerűen csak játék és kész, túl lett variálva a téma körülötte.

jazzbery 2007.11.13. 21:00:04

huh, longhand! thx. Kicsit pirulok. Abszolúte nem a basz....tás volt a célom. Véletlnül keveredtem ide. Vagyis nem, de ez mindegy. Engem a fellengzős, (ismétlem magam: ki ha én nem), bocsánat a kifejezésért dumák össztökéltek írásra. Bano-val, egyszer már váltottunk pár szót a keresőblogon (lehet hogy nem emlékszik), én is nagyra értékelem, de most úgy érzem személyes "haragot?" mosott össze a Keresőoptimalizálásiversenyelmélet-tel.

Longhand · http://longhand.hu 2007.11.13. 21:11:47

Bocs ha erősen fogalmaztam - b.tatás az tényleg túlzás, nem erről van szó. Bano is kicsit erősen fogalmazott a cikkében ebben lehet igazad, ezt asszem én meg egy másik threadben de rokon téma kapcsán beszéltem meg vele. :)
Kicsit benne van a poszt üzenetében az is, hogy nem túl szakmai verseny volt, nem túl szakmai versenyzőkkel, ami igaz is, de hol van magyarországon nagyobb számban több éve keresőoptimalizálással foglalkozó ember. Sehol. Majd pár év múlva vagy majd meglátjuk.

Longhand · http://longhand.hu 2007.11.13. 21:19:34

Szólalj meg Bánó egyébként nyugodtan Te is :D
Bocsánat néha kicsit sokat szerepelek ha belelendülök...

(jazzbery dobhatnál egy e-mailt kiváncsi vagyok tényleg mi van veled a katalógusokkal, egyéb oldalakkal a projektjeitekkel meg veled)

jazzbery 2007.11.13. 21:21:20

"de hol van magyarországon nagyobb számban több éve keresőoptimalizálással foglalkozó ember" - No ez jó kérdés és jó válasz.

jazzbery 2007.11.13. 21:27:41

Langhand!

Jelenleg Wallingtonban élek, a katalógusok fejlesztése folyamatban, mint napi tevékenység... :) Majd dobok egy bővebb emilt ...

Longhand · http://longhand.hu 2007.11.13. 21:29:54

ok köszi előre is, várom és üdv. Wallingtonban mindenkinek. :)

jazzbery 2007.11.13. 21:44:55

Ó, köszönöm az itt élő magyarok vegyes összetételét figyelembe (sem)véve... :) No, itt arra gondolok, hogy a barátaim 99%-ának gőzölgője sincs mi is az a kereső, vagy, keresőre optimalizálás. Mint ahogy nekem sem... :) és ezt most komolyan gondolom. :) Természetesen figyelembe veszem az általad írottakat, melyben abszolúte nem utalsz kereső vagy egyéb ilyen jellegű gépek optimalizálására, úgyhogy teljesen korrekten jól esett itten minekünk. No, jó éjt mindenkinek! bye

szita · https://www.villanyszerelés.com/ 2008.01.13. 22:39:48

Szia Bano!
Bocsi de a villanyszerelő én vagyok és linkcsere miatt van a jozso oldalán a linkem.Nem hiszem, hogy ez baj mert pár nap alatt úgy is visszaesik a találati listáról, viszont én kaptam egy jó erős linket.:-)
süti beállítások módosítása