Szerző:
Bánóczy Zoltán

Zanza:


A bullshit visszanyal
Bánóczy Zoltán - 2007.02.21. 17:05

Mindennek megvan az evolúciója. A csillagászatnak, a szociológiának és természetesen az internetnek is. Ám a többi területen valahogy még senkinek nem jutott eszébe pl. a Hubble-űrteleszkóp telepítése után Csillagászat 3.0-ról beszélni, ahogy a Heyde refraktor sem jelentett 2.0-t. A diffúz élekkel definiált varázsszavak már egyszer vezettek egy dotkomkresshez. Fejlődjünk, kérem, szép lassan, apró lépcsőkben, stabilan, folyamatosan - eredményekkel.

Az online világ hajlamos a fogalmakat felfújni, szép nagy szavakkal légvárakat építeni, a Moore-törvény sikerén felbuzdulva a web evolúcióját 10 éves verzióléptetési időszakokra bontani – és ezzel még talán a dotkomkressek időpontját is kortárs Nostradamusként megjelölni.

Ami technológiai újdonság a mai webben 1999-hez képest, az nem az RSS, AJAX, RDF és ATOM, mert az mind-mind XML. Elég régóta van. Talán nem tévedek nagyot, hogyha a sávszélt, a CSS-t (ill. brozer-standardok fejlődése) és a Flash-t jelölöm meg, mint új és megfelelő penetrációt elért ’technológiákat’. A CSS megjelenése (talán a 4.0-s brózerektől?) igen, mutathat valamiféle szemantikusság fele (automatizmusok által egyszerűbben értelmezhető oldalak), a flash igazából pedig a YouTube-ban érte el karrierje csúcsát, mint videolejátszó.

Ami új, az az otthoni hozzáféréssel rendelkezők száma, na, az igen. A számok növekedésével a mérések pontossága és egyértelműsége megnőtt. Folyamatos, részletes teljesítménymérés (vö.: Google Analytics: Goals) nélkül ma már önmagát komolyan vevő weboldal nem működik. Ennek látszatja is van: növekszik a jobban használható, jól strukturált oldalak száma.

Érdekesek mindazonáltal akadémiai jellegű webfuturológiai elemzések, ám valószínű: úgy nem lesz, ahogy várjuk – ami lesz, azt most még nem várjuk.

Voltak itt olyanok, hogy na: 1987-ben mondta egy SZÜV-ös vezető, hogy váltsak C64-ről PC-re, mert az a jövő. Ugyan már, a demó a király, a Wizard of Wor, meg a Pit Stop 2. 1989-ben egy szintén SZÜV-ös fejlesztőmérnök azt tanácsolja, hogy a hálózatprogramozásra kell rágyúrni, abban van a jövő. Hát, essz’ülye. 1994-ben lekompilálja az ember az első grafikus webbrowserét, megnézi az egyetlen nagynehezen - 2 nap alatt, IRC-n - megismert webhelyet: a nasa.gov-ot. Hát, ez a web vagy mi, ez mekkora egy hitvány dolog, semmi se lesz belőle, fúj.

Élő ember nem számolt a Google megjelenésével 1998-ban
, ahogy a Wikipedia sem régóta várt hézagpótló mű. Csak lettek. Megcsinálták. Mint a Hubble-t a Heyde-refraktoros távcső után. Csak ők nem léptettek verziót a csillagászaton - annál azért komolyabban vették magukat.

Az ún. szemantikus web létrehozásának lehetősége tulajdonképpen már megvalósult.
XML-ben ide-oda lehet mindent küldözgetni-parzoltatni. Sávszél van. Médiatechnológia (audio-video) van. De nem használják tömegek, mert az alap-eloszlási törvényükből következően a long tail vége baromi heterogén, annyira, hogy kezelhetetlen. A tömeget pedig ez adja, nem a ’jól kezelhető’ eleje-teteje. (juteszembe, a linearitásokban való gondolkodás hátrányairól is ínom kellene - majd)

A lényeg tehát: éppen a legnagyobb információtömegek nem ’szemantizálhatók’.

A szavak szépségét persze minden határon túl ki lehet élvezni, de a lufifújós dotkomkresst át-meg-túlélők tudják; nem olyan jó az, amikor a bullshit visszanyal.

via Webisztán.


A bejegyzés trackback címe:

https://seo.blog.hu/api/trackback/id/tr9736887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2007.02.21. 22:59:56

Az AJAX az nem egy XML, hanem egy manapság divatos "architektúra": a web browser nem HTML oldalakat tölt le, hanem egy javascript alkalmazás tölt le XML-eket, és abból rakja össze amit látsz. Pl. ilyen a Google Analytics.

Szerintem katasztrófa, mert teljesen el vagyon rugaszkodva az altalajtól (HTML megjelenítése HTTP általi lekéréssel), de kussolok, mert mindenki imádja, ugye, olyan funky és modern lesz tőle a site.

Ennyiből már te is kitaláltad, hogy SEO szempontból ugyanaz a haszna, mint a Flash-nek vagy az appletnek :-)

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2007.02.22. 09:03:49

Van az úgy, hogy az oldskool a tragédia, és a használhatósághoz kell a ZAJAX:

www.vendegvaro.hu/map5-900
www.iranymagyarorszag.hu/terkep/gyor

A használhatóság pedig sokszor megtérül SEOban: kapja a linkeket mint a kisangyal (vö.: organikus).

user 2007.02.22. 10:44:08

Valahol egyetértek veled, abból a szempontból, hogy a web 2.0 kifejezés inkább önszuggesztív, mint valós állítás. De a hatása szerintem vitathatatlan. Özönlenek a blogok, wikik, mashupok stb. Hogy ezek közül mennyi hasznos az teljesen más kérdés, de valami aktivizált sok olyan embert, aki eddig passzív volt.

SEO szempontjából meg szerintem sok esetben nem lehet feketén vagy fehéren gondolkozni. Mi a hatékonyabb? Egy valid xhtml oldal ami jól optimizálható, vagy egy olyan oldal, ami mondjuk AJAX-al készült, de hasznos, és nagyon gyorsan terjed a híre? De ez már egy másik történet szerintem.

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2007.02.22. 15:40:56

user,

Igen, onnan már más történet - ám innen válik izgalmassá a dolog. Mikor mi a cél, és ahhoz milyen eszközt választunk.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2007.02.22. 16:33:36

Természetesen az a SEO szampontból bukás, amikor az egész oldal AJAX/Flash/Java (utóbbi elég ritka). Az ilyen csilivili cuccokkal úgy kell bánni, mint a borral: mértékkel.

OT: láttad már Google Maps-ot Palm-on? Baromi jól néz ki, csak internet koneksn kell hozzá - lehet hotspotokat vadászni, vagy használni kifelé a szélessávú GSM kapcsolatot:
www.google.com/gmm/

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2007.02.22. 16:49:39

Ez a Palmos nem volt meg, ez állat, köszi.

Le is csekkolom élőben, amint szerzek egy új töltőkábelt.

randomly 2007.02.22. 21:43:27

SziaSztok!

Megint újat mondtatok.
Nálam nincs flash .. mit ne mondjak a 31200bps NET -en Ő volt a fő bűnös. :-)

De ezzel a használhatóság linkelnek majd mert használhatóbb ... elbizonytalanítottatok. :-)
süti beállítások módosítása