Szerző:
Bánóczy Zoltán

Zanza:


Mennyire longtail?
Bánóczy Zoltán - 2008.03.27. 20:30

Árukereső, Goldengate, Irány Magyarország! Közös mindhármukban, hogy a Google felől érkező látogatók nagyságrendje akkora, hogy a működtetés kapcsán nem hagyható figyelmen kívül. Egy közemúltbéli, hétvégi nap számait vizsgáltam.

A lenti ábrán az látható, hogy összesen mennyi látogatást realizál egy-egy website adott szaporaságú keyphrase-ekből egy nap, azaz hány látogatót hoznak az erős, népszerű kulcskifejezések és hányat az egyedi szaporák összesen. A számok nem tartalmazzák a brand-, illetve domain-jellegű kereséseket, csak az organikus kifejezéseket.




A kulcskifejezések csoportosítása adott napon történő előfordulásuk száma alapján történik: 1-szer keresett, 2-3-4-5-ször előforduló és naponta 200-nál több látogatót hozó szavakra érkezők mindösszesen. Konkrétan: naponta 21 és 100 közötti látogatót hozó kulcskifejezés a három site-on összesen 150db van, ezen kb. 5.500 látogató fut át naponta, pontosabban az adott hétvégi napon.

Jó közelítésként kijelenthető, hogy minél több látogatót hoz egy-egy keyphrase (nem feltétlenül kulcsszó), annál nehezebb pálya, azaz annál több energiát igényel.

A leginkább szembeötlő, hogy a Goldengate.hu a legnehezebb pályákon (legerősebb kulcsszavakon) is meglehetősen sokat fog, illetve tartalmánál fogva ilyen pályákon is játszik. Másfelől erősen longtailre venni a figurát ebben a műfajban legalábbis offenzív, nem igazán úri dolog volna.

Az Árukereső műfaja a klasszikus, tankönyvi longtail.
Átfogó árösszehasonlító oldalként számukra az erős pályákat már nem a hazai népszerű kulcsszavakat jelentik (az már mögvan), hanem ugyanezeket a kulcsszavakat másik N országban, ahol N nem egy kis szám.

Ehhez a helyzethez nagyban hasonlít Irány Magyarország! helyzete, bár az N ott elég kicsi, de travel.yahoo-val, tripadvisorral és más komoly versenyzőkkel megy a játszma, illetve hazai fronton a longtail-játéktér sincs még teljesen kijátszva.

Azt hiszem az ábrához több magyarázat nem is nagyon kell; szép példája az eltérő karakterisztikáknak, melyek felismerése +/- sokszor 100.000 egyedi látogatót jelenthet ezekben a forgalmi nagyságrendekben, havonta.

Köszönet az illetékes uraknak, hogy adataik a publikáláshoz hozzájárultak.


A bejegyzés trackback címe:

https://seo.blog.hu/api/trackback/id/tr2399633

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Blogszemle #1 - magyar blogok cikkei a 13. héten | SEO blog - Longhand 2008.03.29. 10:44:11

[...]Bánóczy Zoltán írt egy érdekes bejegyzést, érdekes adatokkal, érdemes elolvasni: Mennyire long-tail? Grafikonok adatait megtekintve láthatjuk, hogy nagyságrendben[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Libretto · http://szviccs.blog.hu 2008.03.28. 05:32:11

Á, én az utóbbi szakmában dolgozom. Nem vagyok benne biztos, hogy a Tripadvisor meg a yahoo jó példa, sőt. Ők egész más pályán fociznak szerintem.

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2008.03.28. 07:23:50

Utazásnak utazás, website-nak website, de persze, más pálya - mi több: erősebb pálya.

A hazai kiemelt desztinációk azonban mindannyiunknak fontosak; meg kell birkózni a másikkal.

wwwkepkereskedohu · http://kepkereskedo.hu 2008.04.01. 08:27:14

Szia Bano!

Új vagyok itt !Bemutatkozom!

a Nick nevem :wwwkepkereskedohu4

kérdésem!
"akkor is zűrös: többmillió fiktív oldallal dobnák meg a .hu alatt jelenleg indexelt oldalak nyolcmilliós számát. Nem várható el a Googlétól, hogy ezen ’úri huncutsághoz’ gépidővel, tárolókapacitással asszisztáljon. "


Mennyire biztos ez a nyolcmillió, illetve hol lehet ezt ellenőrizni ?
Nem vbenned kételkedem, egyszerűen kiváncsi vagyok !

Tisztelettel:Várkonyi Zsolt www.kepkereskedo.hu

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2008.04.01. 08:55:53

Kérdésed a seo.blog.hu/2007/09/14/keresooptimalizalasiversenyelmelet postra vonatkozik, ha jól sejtem.

A nyolcmillió közben már 18 milló, ellenőrizni valami ilyesfajtán lehet: www.google.hu/search?q=site%3A.hu
süti beállítások módosítása