Szerző:
Bánóczy Zoltán

Zanza:


Google-update: 4 évvel ezelőtt
Bánóczy Zoltán - 2006.12.26. 17:48

4 éve a mainál sokkal „egyszerűbb” volt a Google találati listáinak frissítése. Volt a havi 2-3-4 napos spiderezés, rögtön az észlelhető update után pár nappal, majd 2-3 hét múlva ezek a spiderezett adatokból állt össze az új találati lista. Eképpen állt össze a havi ciklus: néha huszonegykét napos, néha negyvenkevés napos.

Ma már a spiderezés sokkal kifinomultabb, nagyobb weboldalaknál tulajdonképpen folyamatos, amellett, hogy a havi ciklus (deep-crawl) megmaradt, igaz kb. kéthetivé vált. Azóta az új oldalak (nem az új siteok!) is gyorsabban kerülnek be, szerencsés esetben órák alatt.

2002 év végén nagy áttörtést vártunk egy aktuális projekt kapcsán. Egy kb. 1 millió indexelt oldallal rendelkező site oldalainak kb. 2/3-a, tehát nagyon is meghatározó része került be ekkor a Google-be. Rewriteot is implementáltunk, sz’al nagy dolgokat vártunk.

Az utolsó Google-update 2002 november végén volt, így hát a következőt, a decemberit az ünnepek környékére vártuk.

Sosem felejtem el, röhögök is magamon: december 26-ától annyi Refresh-gombot nyomtam a brózeren, hogy az elképzelhetetlen. Nna jó, bevallom már Szenteste is.

Csak nem akart jönni az update. 7 napig tenyereltem a refreshen. Hajnalban, reggel, délelőtt, délután, este és éjszaka. Semmi. A Webmasterworld fórumán már hülyét kaptunk. Indult a pánik, hogy most kimarad a reguláris havi index-frissítés.

A türelmetlenebbje (lazábbja?) elment egy nagyot szilveszterezni, és – elsősorban bánatában – a sárga földig itta magát. Bár ne tette volna. Éjfél előtt pár perccel, mintha valamifélefajta újévi ajándékot kapnánk, megjelentek az első új találatok.

A tengerentúli barátok jól jártak, pláne a nyugati parton (PST), ahol 9-10-11 órával éjfél előtt kapták az újat: ők még kora délután észlelhették, így akár örömükben is piázhattak erősen. Az orosz fiúk nagyrészét a hajnali kijózanodás közben, a japán srácokat a reggeli ébredéskor érte el az, ami engem itt, Magyarországon valamivel éjfél előtt: a Googleváltás-figyelős refresh-gomb 7 napja történő, baromira monoton, hihetetlenül unalmas nyomogatása után egy datacenteren megjelentek az új találatok.

Életem legjobb szilvesztere volt.


A bejegyzés trackback címe:

https://seo.blog.hu/api/trackback/id/tr424429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

randomly 2006.12.27. 09:15:16

Szia!

Most is szilveszterre várható a frissítés?
Vagy ez már nagyon a múlt? :-)

Most előre léptem 2-őt a találati listán, jó lenne maradni. (Voltam 2. is de most a 9.-ről vissza jutottam 7.-nek, első az már jó ...)

WT

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2006.12.27. 10:42:31

most is lesz valami, de nem valószínű, hogy olyan éles lesz - mér csak a technológia fejlődése miatt is - mint az valaha volt.

ide kívánkozik még, hogy a mostani kétheti crawlból minden második (néha harmadik) erősebb, erőteljesebb, tehát úgy tűnik a havi revise valahol-valahogy megmaradt.

mégsem lehet (úgy tűnik egyelőre) kéthetente leszámolni a webet, kirenderelni az új indexet.

randomly 2006.12.27. 15:56:49

Szia!

Valami szerintem készül.
A napi 150 oldal lekérés helyett 400+ kér le nálam már egy hete.
De volt egy 1,5 hónapja indult oldalnál 930 is, ami oldalterkepikszemel szerint 1100 oldal. Majdnem mindet végig járta egy nap alatt.

Szóval nagyon aktív így az ünnepek alatt nekem úgy tűnik.

WT

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2006.12.27. 16:02:34

Akkora tételben, mint amekkorában a sávszélt ottan vásárolják vala, már valószínűleg sokat számít, hogyha munkaszüneti- és ünnepnapokra veszik meg; lásd még éjkszakai áram.
süti beállítások módosítása