Szerző:
Bánóczy Zoltán

Zanza:


Építsünk UFO-t!
Bánóczy Zoltán - 2009.01.24. 10:06

Fel-fel bukkanó téma a Magyar Keresőgép; egyetlen dolgot tennék hozzá. Azt a véleményt, hogy egy keresőgép ufótechnológia, melynek fejlesztéséhez nem lehet az utcáról csapatot toborozni.

Olyan adatmennyiséggel kell dolgozni, amekkorát a legtöbben még leírva sem láttak. Ebből következően olyan komoly erőforrásoptimalizálásra van szükség, hogy az egyik legfontosabb dolog a megfelelően gépközeli nyelv(ek) ismerete és gyakorlata lesz.

Egyes core alkalmazások a rendszeren belül olyan (kódszintű) optimalizáltságot követelnek meg, amelyek csak kevés helyen ismeretesek nemcsak a hazai, hanem általánosan a fejlesztői kultúrában. Szinte külön oprendszert (célrendszert: fájlrendszert, lemezkezelést és memóriakezelést, hálózatkezelést) kell hozzá írni.

Ez külön emberanyagot igényel; 100 fejlesztőből jó ha 1 csinált már ilyet, ráadásul nem egyet. Mert az igazi művészet és hatékonyság itt van. Az ekkora gépigényű projekteknél nem mindegy, hogy 300 millió Ft alá a vas, vagy 50.



A bejegyzés trackback címe:

https://seo.blog.hu/api/trackback/id/tr11899230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thcr 2009.01.26. 11:27:39

szerintem a 100 fejlesztőből 1 az igen optimista becslés. :)

ha nagyon csúnyán általánosítani akarok, akkor azt kell hogy mondjam, hogy a teljes magyar piac szereplőienk gondolkodását roppantul jól mintázza az a tény, hogy ilyen ötletek egyáltalán megszületnek valakiknek a fejében.
a sztereotípia kb így néz ki:
a magyar fejlesztők a legjobbak a világon, 5 magyar kitesz 100 akármilyet, és ráadásul még enni sem kér túl sokat, bejelentjük minimálra oszt 1 hónap alatt "leprogramozza" a tutit.

ennyi erővel akár saját űrprogramot is indíthatnánk.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.01.27. 10:49:55

Valahogy úgy van a fejekben, hogy bármit meg lehet csinálni, csak elég pénz (és idő, de azt is ki lehet váltani pénzzel, szóval: pénz) kell hozzá. Az okosabbak odáig is eljutnak, hogy a pénz alatt nemcsak a megvalósításhoz szükséges összeget értik, hanem az üzemeltetési-fenntartási költségeket is, esetleg az is megvan nekik, hogy az a pénz nem a réten nő, hanem valamiféle befektető adja, aki szeretné - kamatostul - visszakapni, szóval a projektnek belátható időn belül nyereségesnek is kell lennie.

De pedig nem is.

A legjobb példa a Palm Pre (OT: láttad már, bakker?): nem hiszem, hogy a HTC, a Nokia, a Sony, vagy a Google - de akár az Apple! - ne akart volna ilyan iPhone-kategóriás telefont csinálni, amelyhez képest az iPhone (nemrég olvastam valahol ezt a találó megfogalmazást) "1.0-ás", pedig a pénzük megvolna hozzá, hetente jön ki egy "iPhone-killer" készülék, ami nem az. Kellene az a gyenge 12 év tapasztalat, ami a Palm-nál megvan, meg az a pár fejlesztő, akit bevettek a projektbe, meg egy elhivatott befektetőcég (OT: ezt a csávót csekkold, Bano, ez a Palm befektetője: www.palminfocenter.com/news/7181/tech-ticker-interview-with-elevations-roger-mcnamee/ ).

Nagyon jól mondod, Bano, a Magyar Kereső az kb. annyira esélyes, mint a Magyar Olimpia.

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2009.01.29. 13:50:59

Az Olimpia esélyesebb, azt négy évente garantáltan reprodukálják kiszámítható színvonalon.

Másfelől közelítve a magyar kereső ötletét azt is fontos látni, hogy egy ilyen létrehozása legalsóbb hangon is másfél év, azaz még a tökéletes magyar Google-2 megalkotása esetén is kb. két éves lemaradással indul a projekt. (vö.: követő magatartás hol lesz a Google 2 év múlva?)

Az is szem előtt tartandó ugyanakkor, hogy valamiféle nagypályás hazai spiderező-feldolgozó rendszer működtetése komoly dolgokra lenne képes, ám nem biztos, hogy ennek egy szabadszavas keresőben kellene végződnie. Na, ez izgalmasabb dolog.

fingerbangs 2009.02.20. 21:58:05

palm pre... szappantarto
nem lesz sikeres
süti beállítások módosítása