Szerző:
Bánóczy Zoltán

Zanza:


Korrekt keresőoptimalizálás
Bánóczy Zoltán - 2006.11.24. 15:19

Annyit illik kivenni a Google-ből, amennyit az ember fia adott neki. Ha elhalmozta új, eddig nem létező tartalmakkal és szolgáltatásokkal, morálisan csak akkor ’jogosult’ kivenni belőle a nagy látogatottságot.

Ami és aki ezt a feltételt teljesíti, azaz nem kevéske beletett értékért vár indokolatlanul magas látogatottságot, az a primer feltételét teljesíti a korrekt SEO-nak.

Ez a feltételrendszer azonban kétségtelenül több sebből vérzik, mégpedig a vegyes-szélsőségeinél:

  • Valóban kimagasló tartalom/szolgáltatás, de a SEO-megoldásai hasonló mértékben illegálisak
  • Sokadszorosan duplikált (új információt vagy szolgáltatást nem tartalmazó) webhelyek, melyek SEO-támogatása kimagaslóan jó, teljesen korrekt

 

Kérdés lehet, ezek minek minősülhetnek? Ezeket én szívem szerint kívül raknám azon a körön, amelyet fehér zónának nevezünk, a fenti  két esetet a szürke zónába sorolom.

A fekete, egyértelműen elítélendő zónába tartoznak azok a rövidtávra kalkuláló szakemberek, akik minőségileg vagy tartalmában meglehetősen aggályos szolgáltatásokat szigorúan illegális eszközökkel népszerűsítenek. Tevékenységükkel közvetlenül mindannyiunk aranytojást tojó tyúkját bár nem veszélyeztetik, ám se nem etetik viszont bántják.

 

Példákon keresztül próbálom kibontani.

  • Egy-egy wikipedia tükrözés nem hordoz, illetve nem keletkeztet új adatot.
  • Egy átlagos linkportál sem tud nagyon új linket adni a Googlebotnak.
  • Egy tizenkettedik „cégtárban” sincs újdonság.

Egy-egy site-ot az internetezők tömegének kell kiemelni a többi közül (linkelni rá), már ha az megérdemli: ez az organikus út. Minden, ami ezen kívül esik, az hekkgyanús erőlködés, anorganikus kényszerpálya.

 

Hiszem tehát, hogy önmagában a keresőmarketing nem alkalmazható illetve nem is alkalmazandó. Ha az így, keresőmarketingileg megtámogatni kívánt szolgáltatás nem jó illetve újszerű szolgáltatás, azaz „nincs megcsinálva rendesen”, akkor az etikus SEO-szakembernek nem ildomos vállalnia a feladatot, kifejezetten és pláne akkor, ha megrendelője a ragaszkodik az adott site-minőséghez.


A bejegyzés trackback címe:

https://seo.blog.hu/api/trackback/id/tr3618794

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: lingzhi.life 2018.05.01. 14:54:14

powered by mybb ware - Humulin sliding scale

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

musi 2009.06.23. 15:14:28

"nem ildomos" - miért? ki szerint? értem én, hogy a google inkább értünk van mint ellenünk, ha mi is betartjuk a szabályokat, de az, hogy valaki önmagában csak keresőmarketinget használ, afelett senkinek nincs joga ítélkezni. Kivéve persze a Google-nek, de mivel nem teszi, ezért nyilván ez egy kiskapu, de eléggé butaság szerintem ilyet mondani, hogy "nem ildomos" :) minden a pénzről szól... ha valaki megkér egy szakembert, hogy keresőoptimalizálja a szar oldalát, és erre azt a választ kapja, hogy "ez nem ildomos" szerinted nem fog röhögni? :)

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2009.06.23. 15:20:45

Jól érzem, hogy a "pénzért mindent és bármit"-vonalat képviseled?

musi 2009.06.24. 01:22:07

@bano: nem jól érzed :)

nem csak végletek vannak. én arra gondolok, hogy ha van egy 'lehetőség', amit ki lehet használni, mert pl semmi nem tiltja, akkor azt használni is fogják, mert ma sajnos ma még pénzből élünk.. és ez motiválja az embereket - hogy kinek hol a határ ebben, az már szubjektív dolog. én pl utálom a szórólapokat, utcán vagy a postaládámban, de amíg ebből valakinek pénze lesz, (és nem tiltja a törvény) addig mindig lesz a postaládámban, az hogy nekem nem tetszik az már szubjektív, másnak meg nincs baja vele..

ezzel kapcsolatban érdemes megnézni a Zeitgeist c. dokumentumfilmet, pont erről van szó benne (docler.hu-n online meglehet nézni)

de lehet hogy rosszul látom a dolgot :)
süti beállítások módosítása