Szerző:
Bánóczy Zoltán

Zanza:


Google Analytics: Mobil applikációk
Bánóczy Zoltán - 2012.03.29. 13:00

A SM2012 mobilos applikáció-mérési prezentáció letölthető PDF formátumban a lenti képre vagy ide kattintva.


Méréskultúrát a magyarnak!
Bánóczy Zoltán - 2012.01.06. 09:42

A világ webes iparának legagyafúrtabb méréstechnikai megoldásait kidolgozó nemzetközi szakemberek mellett a Google Analytics vezető fejlesztője és tanácsadója lesz vendégünk három napig Galyatetőn, január harmadik hetében, a SUPERWEEK szakkonferencia-héten.

Justin Cutroni (Google) majd kifejti, mit is ért az alatt, hogy "the next generation of internet businesses will be made up of who has more data and who knows how to use it better", de addig elmondom, hogy én mit: "A vajákos emberek korának vége. A webes szolgáltatások 2012-es piacszerzése és -vesztése egyenes arányban for állni a webanalitikai iránti érdeklődésükkel."

MOBIL

A mobilos applikációk elkészítése okozta gyermeki örömöt itthon jobbára nincs szívük a megrendelőknek használati mérésekkel árnyalni. "Elkészült, hadd menjen, jó lesz az!" Nick Mihailovski, a mobilos mérésekre specializálódott Google Analytics vezető mérnök, órákat fog tudni mesélni az esti borozások alatt is mobilos mérési tapasztalatairól (háttérinfó: nagyon bírja a száraz, testes vöröset).

 

FORGALMAK

Caleb Whitmore az Egyesült Államok egyik legnevesebb webanalitikai tanácsadó cégének, az AnalyticsProsnak az alapítója. Előadásai a forgalmi források hatékonyság-mérésének legmélyebb bugyraiba viszi el hallgatóit. "Akadémiai szinten" foglalkozik majd a SEO-ból, azaz a keresőkből organikus úton érkező látogatók minősítésével.

ADATBÁNYÁSZAT

Justin Cutroni, a Google által frissen, január 3-tól leigazolt webanalitikai szakember és tanácsadó a világon elérhető legmagasabb szinten fogja megosztani tapasztalait a webanalitika felhasználási területeiről és lehetőségeiről.

 

2012 a webanalitika éve lesz - és egy nehezebb gazdasági helyzeté is. A kettő együtt meg fogja tanítani a webes piacot a lehetőségek felismerésére és jobb kihasználására.


Öt nap, ami beindítja az évet
Bánóczy Zoltán - 2011.12.20. 20:46

Hónapokkal ezelőtt írtam meg az első előadói felkérést az évindító SUPERWEEK szakkonferencia-hétre, természetesen webanalitikai témában és előadónak - hát persze, ha lehetne webanalitikás Donald kacsát vásárolni, csak azt vennék a gyerekeknek.

Meglehetős önbizalommal a szakma 3 nehézsúlyú játékosát szúrtam ki: Nick Mihailovskit, Justin Cutronit és Caleb Whitmore-t. A legmenőbb szájtokkal, a webes szolgáltatásfejlesztési és médiavásárlási ipar csúcsának számaival dolgoznak.
Ha csak egyetlen egy el tud jönni - már jók vagyunk.

Ehhez képest két hónappal később mindhárman igent mondtak, három hónap múlva pedig filmbe illő high-life keretében a bécsi Sacherben találkoztunk, ebédeltünk és szolid szalonspiccesedtünk Nickkel, aki a Mountain View-i Google központ szenior mérnöke, a hivatalos Analytics TV egyik főszereplője. A második üveg testes vöröset közös kilencvenes évek közepi közös ismerősünk, Gravis Ultrasound tiszteletére ittuk meg.

A heti program októberre megkapta végleges formáját: 3 nagy témakör, 5 nap, 2 párhuzamos terem, több mint 35 előadó, közel 60 előadás és beszélgetés; mind-mind a közmondásos analitikai szemléletű szlogen, a "DATA BEATS OPINION" köré szervezve.


MINDEN ANALITIKA

Merthogy. A webanalitika a webes szolgáltatásfejlesztés és -üzemeltetés alapeszköze, nélkülözhetetlen kelléke, bare minimuma. A webanalitika nem a látogatottság-mérés. A webanalitika olyan, mint a sütéshez használt maghőmérő: a végeredmény minőségét teszi -  már középtávon is - kiszámíthatóvá. Állhatatos és kifinomult használata komoly, fenntartható versenyelőnyhöz VEZET - így, kijelentő módban. Egy konferencia kapcsán erről beszél Nick közvetlen kollégája és Analytics TV-s társa, Avinash Kaushik 1:52 után:

 

Lehet olyan komoly webes játékos, akinek nem érdekes a SEO és olyan is, akinek a PPC is simán érdektelen - de elképzelni sem tudok olyat, akinek a igazolt hiányzása lehetne a keddi, webanalitikai napra.Előadás: Portfóliós webanalitika (PDF)
Bánóczy Zoltán - 2011.05.17. 11:20

Összefoglaló-kedvcsináló előadást tartottam tegnap a Google Analytics szépségeiről. Letölthető PDF formátumban a képre vagy ide kattintva.


Előadás: Structure is king! (PDF)
Bánóczy Zoltán - 2011.04.07. 17:13

A HVG Online marketing konferenciáján adtam le ezt az előadást SEO témában: amennyire tömörek a szlájdok, annyira szép mesét kerekítettem köré. Letölthető PDF formátumban a képre vagy ide kattintva.


Előadás: Mérve ismeri meg az ember a szájtokat (PDF)
Bánóczy Zoltán - 2011.04.01. 18:28

A március 30-i Barcamp Budapesten adtam elő Google Analytics témában. A képre, vagy ide kattintva letölthető a PDF.


Google Analytics 2011
Bánóczy Zoltán - 2011.03.17. 20:40

Itt az új Google Analytics kezelőfelület. Ráncfelvarrásnál több, újrangondolásnál kevesebb – felesleges is volna.

Néhány képet lőttem, hogy az érzés átjöjjön. Szép lassan mindenkinél elérhetővé válik.


A SUPERSEO nekem
Bánóczy Zoltán - 2011.01.24. 20:00

Csodálatos napok voltak - fél év gondolkozása, szervezése és ötletelése volna benne. Évek óta felmerülő, jól látható igény volt már egy keresőoptimalizálási konferencia megrendezése. Az eredeti ötlet alapján 2009. januárjában lett volna az első, de a Grandhotel Galya konferenciaterme egy kis csúszással tavaszra lett csak kész. A név, a helyszín és az vizuális dizájn már 2008-ban megvolt.

Most nyáron jöttek az újabb inspirációk a konferencia megszervezésére. Valamelyik balatoni rántott hús és fröccs kombináció után született az elhatározás, télen pediglen SUPERSEO konferencia lészen, ha a fene fenét eszik is.Longhand lett partnerem az ötletelésben és a szervezésben. Projektcéget csináltunk, napi rendszerességgel órákat telefonáltunk, megbeszéltük a részleteket, apró kockánként raktuk össze a képet. Kitűztünk magunk elé látogatószámbéli célokat - ezeket bőven sikerült meghaladnunk.Baromi jó és pörgős 5 hónapot csináltunk végig; mindent magunk csináltunk és szerveztünk. Kiváló partnerekre találtunk a HVG, a Mandiner, a Portfolio.hu, a Kreatív szaklap online kiadása, a Médiapiac, a HRPortal.hu és az IrányMagyarország.hu személyében.

 

Gerényi Gábor barátommal kétszer tettünk látogatást Nebehaj Viktornál Dublinban, akiről már az első találkozásunk első perceiben világossá vált, hogy egy olyan embert és szakembert sikerülne megnyernünk személyében a konferenciának, aki stílusával és egyéniségével igazi szupersztárja lehet a rendezvénynek.Külön köszönet illeti Szekerka Andrást, aki a Hunguest Hotels Zrt. marketingeseként, és a szállóban bennszülöttnek számítóként értékes észrevételeivel segítette munkánkat.

Kényszerű köszönettel tartozom a miskolci Avas-lakótelep liftalkatrész-tolvajainak; kitartó munkájuk nélkül sosem jutottam volna fel véletlenül a két ünnep között Galyára, ahol egy fontos kondícióját sikerült a rendezvénynek rendberántani (elárulom: sávszél).


Izgalmasak voltak a kereskasztal-beszélgetések és két előadást is sikerült tartanom, az egyiket a hazai turizmus témakörében, a másikat pedig a SEO és Analyticses szervezeti kérdésekről.Ezzel természetesen nincsen vége a dalnak: a 2012-es időpontot is mindenki bevésheti a naptárába: 2012. január 18-19. Jövőre még erősebb programmal, még több forralt borral és még nagyobb rönktűzzel készülünk - azt hiszem ezt mindkettőnk nevében megígérhetem.


 

 


IH 2010: Winnetou is Analyticset használ
Bánóczy Zoltán - 2010.10.27. 20:18

Az idei Internet Hungaryn leadott anyagom; a spéci fontok miatt csak képekben és PDF-ben.


A SEO mint szervezeti kérdés
Bánóczy Zoltán - 2010.10.04. 06:00

Egyre kurrensebb kompetencia a keresőoptimalizálás. Szervezeti és üzleti oldaláról ritkán szokták közelíteni, ezt próbálom kiegyenlíteni most. A SEO technikájánál-technológiájánál talán fontosabb az azzal kapcsolatos munkaszervezés, a SEO-tanácsadó tartása, a keresőoptimalizálás mint üzleti tevéneység megítélése, cégszerű működtetése. Három dimenzióját próbálom felrajzolni ennek.


Brian és a közösségi média
Bánóczy Zoltán - 2010.08.08. 16:13

A feliratozós hétvége utolsó darabja - Brian wrote on your wall.

 

 


Próféták a webről
Bánóczy Zoltán - 2010.08.08. 08:45

Folytatjuk feliratozós hétvégénket; ezúttal egy Doransky* és Konrád-idézet* - illetve egy kitalált bullshit - az, amit a Brian életének szereplőinek szájából hallhatunk.

 

* Aki sértődésre adná a fejét, annak egy privát, Esterházy-családbéli idézettel fogok válaszolni.


Mit adott nekünk a Google?
Bánóczy Zoltán - 2010.08.06. 20:09


Plasztikkontent *
Bánóczy Zoltán - 2010.05.31. 11:45

Józsi, együtt-e röhögtél volna velünk '92-ben Kecskeméten, ha a demókompóra valaki egy RSI Demomakeres nevezést ad le? Felhördültél-e pár hónappal később, amikor kiderült, hogy egy pixelizáltnak beálított kép valójában scan volt? Persze. Miért? Mert ezek a lódítások azokat inflálják, akik rendesen csinálják a dolgot.


Manapság csábító lehetőség és a kreatív egót simogató ötlet egy webes szolgáltatás kitalálásánál, hogy a kontentot majd megoldjuk okosba', azt pedig majd jól megseózzuk. Összepároljuk twiteket, felütjük a Facebookkal, tálaljuk egy kis tamblerrel. Mehet mellé egy kis gmap, szigorúan Google-féle geokóderrel, azaz automatizmussal pozicionálva, hozzá még 4 dioptriáig elegendő lájkbuttonnal. Teszünk mellé releváns Youtube videókat, hivogatjuk serényen a fulltextsearch-öt PHP-ből. Zsír lesz, hadd szóljon.

Hatalmasnak és zseniálisnak tűnő szájtokat lehet így építeni, tobzódhat benne mindenki kedvére (vö.: RSI Demomaker, C64, 1991), egyet azonban célszerű szem előtt tartani: ebben nincsen hozzáadott érték.

Ez kontentrecikláltatás - aminek eszemben sincs elvitatni a létjogosultságát, de ne a Google-t akarjuk etetni vele. Sem a szó szoros, sem pedig átvitt értelmében. Sokadszorra írom le itt: csak annyit illik kivenni Google-ből, amennyit az ember ad neki. Nem byte-ban, hanem tartalomminőségben.

A Szörcs kapcsán azok, akik keresőoptimalizálással foglalkoznak, a kezdetektől pontosan tudták, hogy miről van szó - de ahogy helyesnek jelölted meg viselkedni; legyintettek rá. De aztán ezt az RSI Demomakeres dolgot benevezték egy demókompóra.

UPDATE: http://twitter.com/angelday/status/15098052172


*
http://twitter.com/banoczy/status/15056767060


Pénzből élünk
Bánóczy Zoltán - 2010.05.17. 13:46

A hivatásos közösségi médiások igazából egyetlen dologgal tudnák felzárkóztatni komolyanvehetőségüket a vágyaikhoz: ha mérési adatokkal, esettanulmányokkal tudnák alátámasztani eleddigi piacteremtési célzatú evangalizátori tevékenységük tárgyát.

Víziók, álmok, vágyak és egyéni célok keverednek az érvelésekben - csak a tényadatok hiányoznak *:
 

1. Mekkora visitorban mért forgalmat szállított és hova egy adott SMO-kampány?

2. Mekkora értékű vásárlás/regisztráció/lead/bármi keletkezett ebből az SMO-kampányból?

3. Mennyi új látogatót tudott megszólalítani a kampány?

4. Mekkora hatékonysággal tudta milyen aktivitásra ösztönözni a közönséget?

5. Milyen arányban áll eredményessége a többi forrással (referrer, organic, ...), hogyan viszonyulnak egymáshoz 1 új/visszatérő látogatóra vetített költségükben?
 

Így lesz teljesítményük jól viszonyítható a többi csatornáéhoz képest. Nem lehet érv, hogy az SMO "hát jaj, sok áttételen keresztül, hát, nem mérhető jól, hát, sajnos". Egy keresőmarketinges példának okáért nem fut bele ilyen szégyenletes érvelésekbe. Nincsen ugyanis rákényszerülve; ő elegánsan 'ajándékba' adja ezt, aminek értékesítére mások iparágat óhajtanak berendezni. Nem megy bele olyan göröngyös zsákutcákba, hogy "azért is kérek pénzt, akik bár látták a hirdetést, de nem kattintottak rá, illetve azokért is, akiknek ők ajánlották a szolgáltatást".

Ebbe csak az futhat bele, akinek nagyon hiteles mérések/auditok vannak a birtokában - értsd prémium tartalmak (nagy tartlaomszolgáltatók címlapjai -> óránként sokszáz visitor. Garantált, kiszámítható, tervezhető.

Ha felépül majd egy olyan erős közösség, mely volument szállít nagy garanciával és kiszámíthatósággal, akkor mondhatjuk, hogy megálljunk, mert itt van már a Kánaán. 

 

* Tényleg, csinált már itthon valaki SMO-kampányt, aminek kapcsán a fenti 5 kérdés bármelyikére van lehetősége válaszolni?

 

Első- és alapozóposzt: Lájkolásból nem élünk meg

Második a témában: Csak szeretetből élünk meg

 


süti beállítások módosítása