Szerző:
Bánóczy Zoltán

Zanza:


Zimmezoom
Bánóczy Zoltán - 2008.04.19. 07:33

„A helyes utat könnyű felismerni: az a nehezebb”Dr. Justice, Kockás magazin, 198x

Annyi minden került szóba K.-nál a témával kapcsolatban, hogy nehéz megállni, hogy ne tegyem hozzá a magamét, illetve még egy plusz aspektust, amit nem találtam sehol. SEO-témában a Zoom.hu egyelőre még nem értékelhető, ám a drupalos alapok megérnek néhány sort.

Egyre több hazai, vezető szerepre törő online vállalkozás választja a könnyebbik utat: jó-rossz keretrendszereket használ, mint amilyen a Drupal is. Ez körülbelül azzal egyenértékű, mintha Ron Dennis a Barátság MGTSZ benzinkútjából tankolná a nyári virsligumis McLareneket. A rajtkockába be lehet állni vele, még az első kanyarig is elmegy, de az első komoly gázfröccsnél vagy a motor sül be, vagy a gumi porlik szét.

Jó példa erre egyik volt utazási piacvezető oldalunk, aki a tavaly áprilisban célszoftverről átállt hasonló keretrendszerre, és 6(!) nap alatt bukta el látogatottságának 70%-át és ezzel együtt piacvezető pozícióját is. Azóta nem bírja visszaszerezni; a fejlesztésen nyert 4 milliót, cégértéken legalsóbb hangon is bukott 40-et.

Amúgy a Zoom megjelenéséből a layout kb. rendben van, egy hét css-játékkal teljesen rendbe lehet hozni. Jövőbeni fejlődésének-fejlesztésének gátját a technológiai alapja jelenti; úgy tűnik futóhomokra épül.


A bejegyzés trackback címe:

https://seo.blog.hu/api/trackback/id/tr87432318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Libretto · http://szviccs.blog.hu 2008.04.19. 18:48:03

Az utazási, az a VV ? Let me know, arra gyanakszom.

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2008.04.19. 19:01:06

Jól láthatóan a Google felől irdatlan látogatómennyiséget elvesztettek: iskolapélda az eset - tanítani kellene webfőiskolán.

penzugyes · http://www.hatekonysag.hu/blog/ 2008.04.19. 21:40:21

Nem vágom. Hogyan vesztett ennyit a VV?
Mi a gond a Drupal-al?
Mit javasolsz Drupal helyett?

Libretto · http://szviccs.blog.hu 2008.04.20. 05:15:12

Az én munkám ugye ehhez kötődik, a turizmushoz, tudtam persze a redesignról is, a viszzaesés pedig SZEMMEL LÁTHATÓ volt, kvázi outsidernek is, mint nekem. És bár ilyenkor mindig várható ÁTMNETI visszaesés, de ez durva lett és véglegesnek tűnő.
Mi is ugyanakkor húztuk újra a szájtunkat, csak az eredmény épp az ellenkezője lett. Akkor nagyon megnyugodtam :)

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2008.04.20. 06:56:14

A VV nem Drupalt használ, hanem a egy magyar vállalkozás Tamaris nevű keretrendszerét. A Drupallal még jobban is járhatott volna.

A irdatlan veszteség oka az, hogy akkor szinte teljesen kipucolták magukat a Google-ből; nem büntetést kaptak, hanem elképesztő szakmaitlanságok sorozatával alapozták ezt meg.

Nem mondom, hogy a keretrendszerek rosszak, de SEO-zhatóságuk meglehetősen korlátozott (magam nem is nagyon vállalok ilyet). Hírszolgáltatásnak, blognak elmegy, de keresőérzékeny szektorokban (utazás) még a középmezőnyben (tehát nem a piacvezetőnél) sem vállalható.

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2008.04.20. 07:04:18

Libretto,

Igen, az "átmeneti"-vel nyugtatja magát ilyenkor mindenki, de az már az első nap számai után látszott, hogy komolyabb dologról van szó.

Mindemellett nem szükséges velejárója a reDZ-nek semmilyen átmeneti esés. Egy redizájn kapcsán a SEO lényege ez volna, azaz hogy zéró legyen a csökkenés.

Most, hogy keretrendszeres alapokon működnek, nem csupán az IMO hagyta le őket, hanem lassan már minden középsúlyú játékos. Veszett fejsze nyele.

Libretto · http://szviccs.blog.hu 2008.04.30. 08:33:25

Az IMO meg teli van egy csomó elavult tartalommal, szeméttel, ott meg a konverzió lehet hitvány.

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2008.04.30. 09:45:48

Elavult tartalmak tekintetében az online turisztikai piac szereplői kb. azonos nagyságrendet képviselnek, a műfaj sajátja ez, sajnos. Hiába van tizensok területi képviselő, aki személyesen járja le terepet, az sem megoldás mindenre.

A vélt konverzióval kapcsolatban mindeneklőtt köszönöm a 'hitvány' szó használatát, egyik kedvenc magyar szavam.

A konverzióról konkrétumokban beszélve: 910.000 kikattintást szállított a site 2008 első negyedévében, azaz egyes partneroldalakra (pl. enpanziom.hu) ennyien kattintottak ki.

Ha konverzió alatt ezt értjük, akkor nem konvertál nagyságrendileg rosszabbul a site, mint egy átlag feletti webáruház.

Emellett természetesen az IMO-nak más - talán nagyobb - problémái is vannak; dolgozunk, dolgozunk, dolgozunk.

waffen 2009.05.02. 17:11:53

@bano: látom, már lefutott ez a téma, de tudnál erről egészen konkrét dolgokat írni? Tehát hogy egy wp, joomla, esetleg drupal alapú oldal miért van hátrányban egy egyedi tartalomkezelővel szemben seo téren? Tudtommal a wp oldalakat kifejezetten preferálja a google.

Az is nagyon érdekelne, hogy konkrétan mi a baj a nyílt forrású cms-ekkel mint szerkesztőségi rendszerrel. Én magam is ilyenekkel dolgozom régóta, és eddig abban a tudatban voltam, hogy ezek jól skálázható, egyedileg alakítható rendszerek, amik alkalmasak akár nagyforgalmú hírportálnak is. Rengeteg blogon olvasom, hogy hiba volt a zoomot drupalra építeni stb, de sehol senki egyetlen konkrét szempontot sem írt még le. Mintha valami belterjes dolog lenne ez, mindenki úgy csinál, mintha tudna valami fontosat, amit csak a beavatottak tudnak, és ezt felesleges is leírni, mert akinek nem vágja, az amúgy se ide való.

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2009.05.02. 17:38:51

Azért van hátrányban, amiért amiért panelház van hátrányban a téglából épült házhoz képest.

Egy ilyen keretrendszerben a panel az atomi szint, nem pedig a tégla, mint normaleweise egyébként.

Az esetek 95%-ban tökéletesen elegendő egy-egy ilyen keretrendszer. Ám a maradék 5%, aki történetesen nagyon-nagyon komolyan gondolja a SEO-t, és nagyban is játsza azt, az bolond volna széria-alkatrészekből felépíteni azt, ami éppen hogy az egyediségről szól.

Az erős SEO-pályákon már zúzós egyedi fejlesztések vannak, komoly célcuccok. Odagurulni egy Dacia Logannal; komoly aránytévesztés.

Másfelől idézném a klasszikusnak számító Tango és Cash-ből a maffiafőnököt, akinek a középvezető maffiózók éppen az ajánlják, hogy a fenti két urat gyorsabb és egyszerűbb volna egyszerűen eltenni láb alól, mint operatíve kombinálni; csapdát állítva, börtönbe juttatni őket:

- Gyorsaság és egyszerűség. Szempont lehet takarításnál és bevásárlásnál (és itt elkezd ordibálni), DE NEM EGY OLYAN SOKMILLIÓ DOLLÁROS ÜZLET LEBONYOLJTÁSÁNÁL, MINT A MIENK.

Nna, valahogy így van ez nálunk is.

waffen 2009.05.02. 20:37:09

@bano: Hát köszi a választ, de ezzel pont ugyanott tartunk, mint előtte. Igazából konkrét példák érdekelnének, akár fiktívek is, mert autós hasonlatokkal nem nagyon tudunk mit kezdeni, akárhányszor hangzanak is el. Többé-kevésbé ismertek a keresőoptimalizálás irányelvei, és nem értem, ezeket miért ne lehetne ugyanúgy alkalmazni open source cms oldalakra, mint egyedi oldalakra. A googlet baromira nem érdekli, milyen szerveroldali alkalmazás generálja a kódot (nyilván bele se lát), csak a végleges kód számít, és azt meg joomlával is pont olyat állítok elő, amilyet akarok. Mondok egy példát: egy olyan, elég általános és kurrens kifejezésre, mint a 'hubschrauber' (1,8M találat), egy cms alapú (konkrétan pythonos plone cms) oldalt rögtön az első tízbe juttattam mindenféle trükkök nélkül, igazából nem is nagyon kellette megdolgozni érte. Egy másik, kapcsolódó kifejezésre pedig rögtön az első helyre. És hangsúlyozom, nem vagyok seo expert, sima webdesigner vagyok. Más, cms alapú oldalaim is jól szerepelnek a megcélzott kifejezésekre.

Ha elég érdekes ez a téma, akár írhatnál is egy posztot róla, mert szerintem nem én vagyok az egyetlen, akit izgat. Csak légyszi ne daciás allegóriákból álljon:)

Egyébként normaleRweise.

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2009.05.03. 07:34:43

Ahhoz, hogy baromi konkrét példákat tudjak mondani, legalább annyira kellene ismernem ezeket a cumókat, amennyire te ismered - ez nyilvánvalóan nincs így.

Ha ugyanolyan kódot, ugyanakkora erőforrásfelhasználással generál úgy, hogy az adott rendszer flexibilitása is nagy marad, akkor igen, nincs semmi különbség.

Ez azonban csak a szavak szintjén szokott működni, konkrét helyzetekben mindig be-beesik egy-egy megkötendő technikai kompromisszum.
süti beállítások módosítása