Szerző:
Bánóczy Zoltán

Zanza:


Gerjed a Google?
Bánóczy Zoltán - 2006.12.19. 09:50

Régi problémám ez nekem. Régóta nem tudom rá a megoldást - milyen szerencse, hogy nem nekem kell. Felkínálom tehát a következőt az akadémiai jellegű vitára: az alapprobléma a mikrofon-hangosításból jól ismet probléma, a gerjedés problémája. Hogy is jön ez a Googléhez?

Egyre szaporodik azon siteok száma, akik minimális önálló tartalommal bírnak, és a Google találatait, linkjeit jelenítik meg szűretlenül tartalomként, tehát nem kézzel szerkesztik, hanem automatizmusokkkal generálják az olvasnivalót. Ezáltal mintha a Google outputját – igaz egyenként nagyon gyengén –, de visszavezetik az inputjára.

Elsőéves DJ-hallgató is tudja a választ: kevésbé érzékeny mikrofon, vagy halkabb hangosítás lehet a megoldás. Érdekes kérdés lehet viszont ez Palo Altoban: az elvi probléma ezzel a gerjedéssel az, hogy a web organikus változásai nehezebben azonosíthatók-követhetők a Google számára.

Mondhatja bárki: és azok a szerkesztők, akik a Googléból dolgoznak, ők hasonlóan visszavezetik az outputot az inputra, ott miért nincs baj? Azért, mert ott az emberi szűrő jelen van a folyamatban, a website-üzemeltető ellátja azt a feladatát, ami a Google-modellt életben tartja: egy link - egy szavazat. Eltúlzott automatizmusokkal ez a modell nem tartható, legalábbis minőségét tekintve erősen romlik.

A konzekvencia, ahogy a klasszikus mondja: 'Content is king'.


A bejegyzés trackback címe:

https://seo.blog.hu/api/trackback/id/tr8423280

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: fotofabrik 2007.02.04. 10:47:11

egy hónap a Google Reader-rel sok-sok feedolvasót kipróbáltam már, általában mindig az lett a vége, hogy beletört a bicskám ezekbe a kísérletezésekbe, majd feedestül-mindenestül kihajítottam az egész programot a francba, és minden egyes alkalommal megáll…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moshi (törölt) 2006.12.19. 12:26:41

éredekes felvetés, de nem egészen jó a példázat.

a gerjedő hang forrása önmaga. a mikorofonok, vezetékek, erősítők és hangszórók közvetítésével ugyanaz a hang jut vissza a kezdőpontra és a ciklus kezdődik elölről, legföljebb a környezeti és elektronikus zaj, az eszközök torzítása módosít rajta.

a minimális önálló tartalommal bíró site-ok viszont annyi információt mégis hordoznak, hogy ezzel a readers digest móddal, a hivatkozásokkal jelzik a népszerű, keresett témákat, amit a google fel is használ a rankingben.

a google-t szerintem abszolút segíti és hatékonyan segíti az ilyesmi. engem már kicsit jobban zavarnak ezek a readers digest blogok, de az már egyéni probléma.

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2006.12.19. 14:18:58

egen, a baj ott van, amikor az output visszamegy az inputra.

a googlét tessék elhinni, baromira nem segíti az ilyesmi, hiszen a mintavételezésébe (spiderezése) bele kell számítania saját outputját is.

eccerűnek tűnik, pedig nem az.

elméletben a 'legjobb siteok' (első találatok) kiválasztása nem függhet attól, hogy aktualice hogyan rankolódik, avagy a múltban hogyan rankolódott.

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2006.12.19. 15:24:05

sajt,

Sokszor kértelek, sokadszor kérem: SEO-versenyes URL-lel légyszíves itt ne nyomd. Vörös posztó ez nekem, ahogy többször is mondtam, írtam, kifejeztem.

A hazai 'céglistázók' nagy része sajnos nekem úgy tűnik így működik, azaz Robosuitet, Visual Web Taskot egyébként baromi okosan felsetupolva 'lenyúlják' a Google spiderezését, adatgyűjtését. Ez még önnönmagában nem is volna baj, de nem tudnak mögé általában értékelhető szolgáltatást építeni, így a keresők találati listáinak első helyét 'indokolatlanul' foglalják el.

Ez még nem az, amire gondolok (a gerjedés), de már talán a határát súrolja.

Havonta több ilyenbe beleakadok, bepostolok majd egy konkrétat ide. Ez jobbára nemzetközi 'trend'.

moshi (törölt) 2006.12.19. 16:02:34

bano, egyre távolodsz az igazságtól. az egy dolog, hogy szerinted valószínűleg nem helyes, hogy a google így működik, meg hogy van egy elméleted, hogy hogyan kellene kiválasztani a találatokat.

ettől még tény, hogy a google így működik, a rankingben kiemelten fontos, hogy egy oldalra hány hivatkozás mutat más oldalakról, milyen az adott site webes kapcsolati hálója. az induláskor meghatározták a ranking algoritmust, azóta így működik, vannak róla spekulációk, de teljes egészében tudtommal nem ismert.

de ezen kár siránkozni, a google-srácok egyszer eldöntötték, hogy szerintük az a legérdekesebb oldal egy témában, amire a legtöbben hivatkoznak (plusz még az egyéb megfontolások), ezért így építik meg a google néven nagykorúvá vált backrubot. így kerül baromi magasra mondjuk a gizmodo, mert sok geek blogger naponta hivatkozik rá. szerintem hatékony, egyébként.

ha a te algoritmusod jobb, készíthetsz te is keresőt, tényleg. én drukkolnék.

azt a kitételt viszont, hogy a spiderek beindexelnék a google saját outputját is, nem is értem. miért indexelnék be? semmiféle logika nem támasztja alá, technikai lehetőség is csak akkor van rá, ha valami egyszeri felhasználó fogja a google valamilyen outputját és kézimunkával beépíti a saját oldalába. biztos van ilyen, de minek, ugye, nem hiszem, hogy pusztán ez olyan nagy gerjedést indukálna.

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2006.12.19. 16:22:29

moshi,

Nem nincs elméletem, nincs kész, definit, dokumentált-algoritmizált megoldási javaslatom. Évek óta próbálom megérteni, hogyan is gondolkodhatnak. Alázattal, tisztességel.

Hogy a Google hogyan működik - épp a fentiek miatt - körülbelül már sokan sejtik. Talán én is.

Amiről beszélek, az éppen ez, azaz a mire-hány-és-milyen-link-mutat közhely árnyalása. Az ilyen egyszerű képleteket már gimnáziumban elfeledtetik az emberrel a fizikatanárok.

A Google saját outputjának beindexeléséről: külön kategóriája van az ilyesfajta 'adatgyűjtő-alkalmazásoknak' minden valamirevaló shareware-DL oldalon.

A baj nem ezek használatával, hanem az emberi kontroll nélküli (avagy minimálisan kontrollált) használatukkal van.

seo.blog.hu/2006/11/24/korrekt_keresomarketing

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2007.01.29. 15:32:15

sajt,

beleakadtam egy ilyen 'gerjesztőbe' hirtelen: valueclick.hu/porpac/

Bánóczy Zoltán · http://seo.blog.hu/ 2007.01.29. 15:34:36

elég is neki az első oldalra, 'Porpác' településnévre keresve: www.google.com/search?q=porp%C3%A1c

szekerkaa · https://twitter.com/szekerka 2011.08.24. 08:12:32

Panda előtt öt évvel bazmeg. Mondom én, a SEO apostola :)
süti beállítások módosítása